
Bazele SEO: 22 de sfaturi esentiale pentru optimizarea site-ului
Metodele de optimizare variaza de la practicile tehnice pe care le puteti realiza in interiorul site-ului (aceasta se numeste "SEO OnPage") la toate abordarile promotionale "OffPage" pe care le puteti utiliza pentru a creste vizibilitatea site-ului dvs. (link-building, marketing, social media).
In sensul prezentului articol, cand vorbim despre vizibilitate, intelegem cat de sus este site-ul dvs. in SERP, pentru anumiti termeni de cautare in rezultatele organice. Rezultatele organice se refera la cele care apar in mod natural pe paginile de rezultate si nu in sectiunile platite.
De ce aveti nevoie de SEO?
Construirea unei arhitecturi puternice a site-ului si furnizarea unei navigari clare va ajuta motoarele de cautare sa indexeze site-ul dvs. rapid si usor. Acest lucru va oferi, de asemenea, vizitatorilor o buna experienta in utilizarea site-ului si va incuraja vizitele repetate. Merita sa consideram ca Google acorda din ce in ce mai multa atentie experientei utilizatorului.
Ce solicita motoarele de cautare?
1) Relevanta
Motoarele de cautare incearca sa furnizeze cele mai relevante rezultate unui solicitant, indiferent daca este vorba de un raspuns simplu la intrebarea "ce varsta are Ryan Gosling?" sau cautari precum "care este cel mai bun restaurant din apropiere?"
Modul in care motoarele de cautare furnizeaza aceste rezultate se bazeaza pe proprii lor algoritmi interni, pe care probabil ca nu ii vom determina cu adevarat, dar exista factori de care puteti fi siguri ca vor influenta aceste rezultate si ca toate se bazeaza pe relevanta... De exemplu: locatia, istoricul cautarii, ora din zi/an etc.
2) Calitatea continutului dvs.
Publicati in mod regulat articole utile, videoclipuri sau alte tipuri de materiale care sunt populare si bine realizate? Scrieti mai degraba pentru oameni decat pentru motorul de cautare propriu-zis? Ei bine, ar trebui. Ultimele cercetari din Searchmetrics privind factorii de clasare indica faptul ca Google se indreapta catre un continut de forma mai lunga, care intelege intentia vizitatorului in ansamblul sau, in loc sa utilizeze cuvinte cheie bazate pe interogari de cautare populare pentru a crea continut.
Practic, nu va mai ingrijorati in legatura cu cuvintele cheie si concentrati-va pe experienta utilizatorului.
3) Experienta utilizatorului
Exista multe avantaje ale promovarii SEO daca oferiti cea mai buna experienta posibila pentru utilizatori. Aveti nevoie de un site usor de navigat, care sa poata fi clar cautat, cu link-uri interne relevante si un continut conex. Toate aceste lucruri pastreaza vizitatorii pe pagina dvs. si ii face curiosi.
4) Viteza site-ului
Viteza cu care se incarca paginile web devine tot mai mult un diferentiator pentru motoarele de cautare. Google ar putea incepe in curand sa eticheteze rezultatele care sunt gazduite pe pagina mobila accelerata (AMP).
5) Compatibilitate intre dispozitive
Este site-ul dvs. si continutul sau optimizat in mod egal pentru orice dimensiune a unui ecran sau dispozitiv mobil? Retineti ca Google a declarat ca designul responsive este metoda preferata de optimizare mobila.
6) Link-urile interne
Am vorbit despre avantajele unei navigari clare si usor de utilizat, dar exista si o practica pe care editorii si scriitorii o pot face atunci cand publica articole pentru a ajuta la optimizarea site-ului, la impingerea traficului in jurul acestuia si care poate duce la o mai mare incredere din partea Google: linking intern.
Link-urile interne au mai multe avantaje:
- Ofera publicului dvs. mai multe optiuni de lectura. Atata timp cat sunt relevante si utilizati ancore clare (cuvintele evidentiate in orice link). Acest lucru va poate ajuta sa reduceti rata de respingere.
- Va ajuta sa va imbunatatiti clasamentul pentru anumite cuvinte cheie. Daca vrem ca acest articol sa se pozitioneze pentru termenul "Bazele SEO", atunci putem incepe sa punem link-uri catre alte postari folosind variante de text ancora similar. Acest lucru spune Google ca postarea este relevanta pentru persoanele care cauta "Elementele de baza ale SEO".
- Ajuta Google sa acceseze cu crawlere si sa indexeze site-ul dvs. Acele mici robotei care sunt trimisi pentru a aduce noi informatii de pe site-ul dvs. vor avea o idee mai buna despre cat de util si de incredere este continutul.
7) Autoritatea
Un site web cu autoritate este un site care prezinta incredere pentru utilizatorii sai, industria in care opereaza, alte site-uri web si motoare de cautare. In mod traditional, un link de la un site cu autoritate este foarte valoros, deoarece este vazut ca un vot de incredere. Cu cat aveti mai multe link-uri si cu cat continutul pe care il produceti este mai calitativ, cu atat mai probabil veti obtine si autoritate proprie.
Cu toate acestea, asa cum sugereaza cercetarea Searchmetrics mentionata mai sus, corelatiile de la an la an intre backlink si clasamente sunt in scadere, deci, probabil, link-urile ar putea pe viitor sa nu fie la fel de importante pentru SEO asa cum am crezut odata.
8) Meta descrieri si etichete de titlu
O descriere meta corecta nu va imbunatati neaparat clasamentul pe SERP, dar este ceva ce ar trebui sa folositi cu siguranta inainte de a publica articole SEO, deoarece poate contribui la cresterea sansei ca un utilizator sa faca clic pe rezultatul dvs..
Meta descrierea este paragraful scurt de text care apare sub URL-ul paginii dvs. in rezultatele cautarii si este, de asemenea, un element asupra caruia trebuie sa aveti control complet in CMS. Scrieti succint (sub 156 de caractere este ok), clar si asigurati-va ca este relevant pentru titlul dvs. si continutul articolului in sine.
Etichetele de titlu sunt folosite pentru a indica motoarelor de cautare si vizitatorilor despre ce este vorba in site-ul dvs., in cel mai concis si exact mod posibil. Cuvintele cheie din eticheta de titlu sunt evidentiate in rezultatele motorului de cautare (daca interogarea foloseste acele cuvinte cheie), precum si in fila browserului dvs..
Ar trebui sa utilizati cateva cuvinte cheie exacte care descriu pagina, precum si propriul nume de brand. Utilizati numai cuvinte cheie relevante, dar cel mai important lucru pe care trebuie sa-l luati in considerare este ca, desi il formatati pentru motoarele de cautare, ar trebui sa scrieti pentru oameni.
9) Schema markup
Puteti face ca rezultatele cautarii dvs. sa fie mai atractive prin adaugarea schema markup in codul HTML al paganilor dvs. Acest lucru va poate ajuta sa transformati rezultatele cautarii intr-un loc bogat in informatii, adaugand evaluari, testimoniale ale clientilor, imagini si alte informatii utile.
10) Imagini etichetate corespunzator
Multi oameni uita sa includa atributul alt atunci cand incarca imagini in continutul lor, insa acesta este cu siguranta un lucru pe care nu ar trebui sa il ignorati, deoarece Google nu poate "vedea" imaginile dvs., dar poate "citi" textul alt.
Optimizand descrierea imaginilor in "alt text" cat mai exact posibil, va creste sansele ca imaginile sa apara in cautarea de imagini Google.
11) Continut relevant
In loc sa umpli internetul cu o eruptie de stiri superficiale, cu continut slab, mai bine publicati continut relevant. Articole mai amanuntite, mai utile si mai practice, pot duce la castiguri uriase pe termen lung in ceea ce priveste traficul si ocuparea unor pozitii foarte vizibile in SERP.
12) Numele domeniului
Ar trebui sa utilizati domenii radacina (unsite.ro/categorii/seo) in loc de subdomenii (unsite.Categorii.Seo.ro), deoarece acest lucru este mai bun pentru arhitectura generala a site-ului dvs.
De asemenea, trebuie sa evitati cratimele (un-site.ro) si de nume alternative de nivel superior (.biz .name .info), deoarece acestea sunt considerate spam.
Avand un nume de domeniu "bogat in cuvinte cheie" poate duce la o examinare mai atenta din partea Google. Potrivit site-ului Moz, Google nu mai acorda prioritate site-urilor cu nume de domenii bogate in cuvinte cheie care nu sunt de inalta calitate. A avea un cuvant cheie in domeniul dvs. poate fi totusi benefic, dar poate duce si la o examinare mai atenta si la un eventual efect negativ de clasificare de la motoarele de cautare - asa ca tratati acest aspect cu atentie. " Indicat ar fi sa cumparati domenii premium scurte, brandabile.
De asemenea, trebuie sa va asigurati ca daca utilizati un site fara prefix www., cineva care scrie www.exemplu.ro va fi in continuare redirectionat catre site-ul dvs. Daca acest lucru nu se intampla, Google poate presupune ca acestea sunt doua site-uri diferite, iar vizibilitatea dvs. poate fi compromisa.
13) Titlurile si permalink-urile
Titlurile pentru articolele dvs. trebuie sa fie sub 55 de caractere pentru a asigura vizibilitatea completa a acestora in SERP. Asigurati-va ca sunt deosebite, atractive si cat mai descriptive posibil (acest lucru este adesea un echilibru greu de atins). Stati departe de titlurile de tip clickbait, nu promiteti ceva pe care continutul nu il ofera.
Permalink-ul (sau URL-ul), pe care il puteti modifica in mod normal in CMS, chiar si dupa ce a fost setat automat, nu trebuie neaparat sa se potriveasca exact titlului. Google a declarat ca puteti utiliza trei pana la patru cuvinte cheie.
14) Comentarii
Nu opriti sistemul de comentarii. Avand o comunitate infloritoare de comentatori uzuali care participa la dialog sub articolele dvs., releva faptul ca vizitatorilor le pasa destul de mult de continutul dvs. fie pentru a-si exprima propriile puncte de vedere, fie pentru a-l lauda sau a-l eviscera fara mila. Oricum, cel putin oamenii le citesc.
Doar fiti super-atenti cu filtrarea comentariilor de tip spam, sau eliminati imediat orice a scapat. De asemenea, merita adaugata valoarea nofollow in sectiunea de comentarii, astfel incat Google sa ignore eventualele linkuri eronate care ar putea aparea.
15) Localizare
Din ce in ce mai mult, Google ofera rezultate utilizatorilor pe baza locatiei lor. Acest lucru este deosebit de important pentru afacerile aflate in lumea reala care nu au putut sa atraga atentia cautatorului la momentul potrivit, adica in timp ce mergea pe strada, uitandu-se la telefonul mobil si cautand un loc in care sa manance.
Trebuie sa va inregistrati la "Google My Business" si sa va asigurati ca toate informatiile dvs. sunt corecte si actualizate, cum ar fi orarul, informatiile de contact, recenziile clientilor si ca sunteti incadrat in categoria corespunzatoare.
16) Retele sociale
Cea mai evidenta modalitate prin care puteti creste vizibilitatea site-ului prin mijloace non SEO este, desigur, prin intermediul marketingului social media.
Trebuie sa va asigurati ca sunteti prezent pe toate canalele sociale relevante (oriunde ar fi publicul dvs.) si nu doar sa difuzati continutul intr-un mod sec, ci il utilizati ca pe un canal de servicii pentru clienti, cu care interactionati intr-un mod placut, prietenos si distractiv.
Ce nu solicita motoarele de cautare?
Exista numeroase practici "black hat" care pot atrage penalitati din partea Google, asa ca este mai bine sa evitati sa faceti urmatoarele lucruri, chiar daca aveti impresia ca puteti obtine rezultate extraordinare cu putin efort.
17) Utilizarea excesiva de cuvinte cheie
Utilizarea unu numar mare de cuvinte cheie pe paginile dvs., mai ales atunci cand acestea afecteaza evident lizibilitatea site-ului. Este discutabil daca Google chiar mai foloseste cuvintele cheie ca factor de clasificare.
18) Cumpararea link-urilor sau schimbul excesiv de link-uri
Va ganditi sa va apropiati de o ferma de link-uri? Nu o faceti!. Nici macar nu merita. Cele mai valoroase link-uri catre site-ul dvs. sunt cele care provin de la site-uri de autoritate din propria dvs. nisa.
19) Anunturi enervante
Orice lucru prea invaziv care distruge placerea de a va citi continutul si incetineste viteza site-ului.
20) Reclame de aplicatii mobile
Daca prezentati vizitatorilor ce acceseaza site-ul de pe un dispozitiv mobil un anunt pe ecran complet pentru a descarca o anumita aplicatie, Google va considera ca site-ul nu este prietenos cu dispozitivele mobile.
21) Continut duplicat
Daca Google gaseste doua bucati identice de continut, fie pe propriul dvs. site, fie pe un altul pe care nici macar nu-l cunoasteti, acesta va indexa doar una din paginile respective. Ar trebui sa evitati preluarea de continut de pe alte pagini si republicarea acestuia ca pe propriul dvs. continut.
22) Text si link-uri ascunse
Exista modalitati de a manipula clasamentele, pe care un utilizator nu le poate vedea vreodata, insa Google le va gasi probabil si va va pedepsi.
Evitati sa utilizati text alb pe un fundal alb, sa pozitionati textul in afara ecranului, sa setati dimensiunea fontului la zero sau sa ascundeti un link intr-un singur caracter ca o virgula sau o intrerupere.
Acestea sunt cateva sfaturi de baza care va pot ajuta sa va plasati site-ul pe cele mai bune pozitii in paginile de cautare, iar daca vi se par prea complicate sau nu aveti timp sa le aplicati, apelati cu incredere la o firma seo care va poate ajuta sa va atingeti obiectivele.
Distribuie aceasta informatie prietenilor tai
Poti spune prietenilor despre noi si despre calitatea muncii noastre pe mai multe retele sociale